23-02-06

Dagtrips voor weinig geld

Dagtrips met de kinderen tijdens de krokusvakantie voor weinig geld

Fietsen of wandelen, steeds leuk om te doen.
Koken, steeds een aanrader.
De museumdeuren staan open tijdens de vakantie.
Slenteren langs de stripverhalenroute.
Wie met het gezin regelmatig op stap gaat, is tegenwoordig al een flinke hap uit het budget kwijt. Het kan ook anders, de leukste vakantiemomenten hoeven niet altijd veel geld te kosten.

Krokuskriebels
Tijdens de krokusvakantie krijg je in 47 musea in Vlaanderen en Brussel 50 % korting op de toegangsprijs. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Het initiatief is een project van de Gezinsbond, met extra kriebels zoals rondleidingen op gezinsmaat, workshops, gratis drankje, toneel, museumspelen, leuke animatie…Van 25 februari tot 5 maart.
Meer info op
www.krokuskriebels.

Klankenbos
Een parcours in het klankenbos is een feest voor de oren. Regen, wind, bezoekers en kanaries brengen klank in het openluchtmuseum op het domein Dommelhof in Neerpelt. Uniek in Europa, alle dagen open en gratis.
www.musica.be

Zilvermeer in Mol
Het Provinciaal Domein is in de winter heel uitnodigend en rustgevend om te wandelen. Je kan er klauteren op levende bruggen, buisglijbanen en klimpalen in de avonturenspeeltuin. Voor de kleintjes is er een peuterspeelplein. Neem ook een bezoekje in het Ecocentrum De Gorent. Nog tot 31 maart is de toegang gratis.

Kringlopen
Loop eens een kringloopwinkel binnen. Gezelschapsspelen, speelgoed, kleren voor de verkeedkist, voor een prikje worden er tweedehandse artikelen verkocht die vaak nog in zeer goede staat zijn. Gegarandeerd beleven de kinderen er plezier aan.
Welke winkel er bij jou in de buurt is, lees je op
www.kringloop.net.

Kunst kijken
Kunstwerken om mee te rijden, te vliegen en te varen? Het werk van Panamarenko is te zien in het SMAK, het Gentse museum voor actuele kunst. Je vindt er kunststromingen als Cobra en Pop Art, die met hun felle kleuren ook voor kinderen heel aantrekkelijk zijn. Elke zondagochtend tussen 10u en 13u kan het museum gratis bezocht worden, met om 11u een gratis rondleiding. Ook de moeite is het Citadelpark, achter het museum, gekend om zijn botanische rijkdom.

Stripverhalenroute
Wandel in Brussel op de stripverhalenronde langs fraaie muurschilderijen met bekende striphelden. Het gratis plannetje vind je in het Bureau voor Toerisme (Grasmarkt, nabij Grote Markt).

De ark van Noach
In het parkbos van Chevetogne zijn een tijger, een neushoorn en een gorilla ontsnapt en Tiny is ernaar op zoek. Onderweg loop je langs het houten paard van Troje en levensgrote dieren uit de ark van Noach. Het vernieuwde domein heeft ook avontuurlijke speeltuinen, plantentuinen en mooie bossen. Gratis toegang tot 1 april.
www.province.namur.be/atout/chevetogne

Gratis gezinsrugzakjes
Een gezonde wandeling doet de wangen kleuren. In Damme en over de hele provincie West-Vlaanderen staan er gezinsrugzakjes te wachten. Daarin bevindt zich een plannetje, allerlei instrumenten zoals een insectenloupe en een vergrootglas voor bloemen, een aantal opdrachten,… Wie het parcours liever met de fiets afhandelt, kan dat met de eigen of gehuurde fiets. Reserveren op tel. 050/28.86.10. Voor andere rugzakpunten: tel. 050/40.32.51 .

Oude spelletjes
Een dagje bij de grootouders? Geen tv vandaag, vraag oma en opa welke spelletjes ze vroeger speelden? Welke snoep aten ze? Snuister op zolder naar oud speelgoed, foto’s en kleding van toen, laat opa vertellen over zijn schooltijd en houd knikkers, hoepel en kaartspel bij de hand.

Schedels kijken
Wie een bezoekje aan het Scheldelhof van Herentals brengt, kijkt met verstomming naar de duizenden dierenschedels van muis tot olifant. De schedels zijn te bewonderen op sokkels, in bokalen op formol en op afbeeldingen. Voor toekomstige biologen een waar paradijs. Toegang is gratis. Open tijdens het weekend, tijdens de week enkel op afspraak, tel. 014/26.18.13.

Kookdagje
Vandaag staat mama niet aan het fornuis. Zoek met de kinderen een gepast recept, doe samen met hen de inkopen en laat ze gerust wat klungelen. Help hen waar nodig, laat ze de tafel versieren en obertje spelen. Het spaart meteen een bezoek aan Mac Donald’s.

Bibliotheek
Een regendagje. Las een videonamiddag in. In veel bibliotheken kan je goedkoop video’s huren.

In de buurt
Loop eens de plaatselijke toeristische dienst binnen, soms zijn er leuke plekjes vlak in de buurt of in een naastgelegen dorp waar je het bestaan niet van wist.
Een kleinschalige speeltuin in een ander dorp vlakbij of een kinderboerderij is al een hele belevenis voor de kleintjes.

Speeltuin
Voor de grotere kids zijn er gratis speeltuinen in Bokrijk, Lommel (stedelijke speeltuin), Zoutleeuw (provinciedomein Het Vinne), Geraardsbergen (provinciedomein De Gavers), Deinze (recreatiedomein De Brielmeersen), Beersel (provinciedomein Huizingen), Wachtebeke (provinciedomein Puyenbroeck). Een trein- of busrit ernaartoe is voor de allerjongsten nog een groter feest.

Een groot aanbod aan activiteiten met veel links en verwijzingen:
www.schoolreis.be

17:22 Gepost door tapis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.