23-04-06

Koopwoede is hersenstoornis

Koopwoede is hersenstoornis

Wie de neiging heeft om als een gek te gaan shoppen, is waarschijnlijk echt een beetje gek, zo onthult de Sunday Times. Want Amerikaans onderzoek geeft aan dat er bij obsessieve winkelaars iets mis is in het deel van de hersenen waar beslissingen worden genomen.

Schulden
Heel wat mensen gaan winkelen als ze zich een beetje depressief voelen en varen daar wel bij. Maar er zijn ook compulsieve shoppers, die zich vaak diep in de schulden steken omdat ze niet kunnen weerstaan aan de lokroep van juwelen, kleren of schoenen. En wat die laatste groep mensen drijft, staat vandaag te lezen in het Amerikaanse tijdschrift Nature. Dat blad publiceert namelijk onderzoek van de neurobioloog Camillo Padoa-Schioppa waaruit blijkt dat die dwaze shoppers daar eigenlijk niets aan kunnen doen. Bij hen werd namelijk een disfunctie aangetroffen in de orbitofrontale cortex (OFC), het deel van de hersenen dat vlak achter de ogen is gelegen.

Makaken
"Wij weten al lang dat bepaalde neuronen in verschillende delen van de hersenen reageren op verschillen de aspecten zoals kleur, smaak en hoeveelheid", aldus Camillo Padoa-Schioppa, "maar we wisten nog niet hoe al die aspecten samen werden gebracht." Met andere woorden: waarom het ene hemd ons aantrekt omdat het blauw is, terwijl je het volgende koopt omwille van het materiaal, dat was nog niet duidelijk. Nu dus wel. Want de ploeg van Padoa-Schioppra bestudeerde de hersenactiviteit bij makaken die de keuze kregen tussen sinaasappelsap en pompelmoessap en dat in wisselende hoeveelheden. Doorgaans kozen de apen voor pompelmoes, maar als de bak met sinaasappelsap voller was, dronken ze dat. En dat leidde tot de conclusie dat, hoewel bij dergelijke keuzes verschillende hersendelen betrokken waren, de uiteindelijke keuze werd gemaakt door enkele kleine neuronen in de OFC. En onevenwicht in dat gebied kan leiden tot irrationele keuzes.

Gokken
Mensen die in winkels onveranderlijk met een armvol zakken buiten gaan, hebben te kampen met een disfunctie in de OFC, aldus Padoa-Schioffra. En volgens haar kunnen soortgelijke disfuncties ook verantwoordelijk zijn voor andere verslavingen, want als we een hersenscan maken van mensen die gokken, zien we de OFC oplichten. Zijn conclusie dat de ontdekking verregaande implicaties kan hebben voor de psychologische achtergronden bij een economische keuze is ook belangrijk voor winkeliers. Want als hij gelijk heeft, maakt het minder uit hoe hoog en hoe prominent producten worden uitgestald, dan met welke neuronen de klant de zaak binnenkomt.

16:48 Gepost door tapis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.