28-04-06

Code "Da Vinci"-rechter gekraakt

Code van ‘Da Vinci’-rechter gekraakt


Een geheime code, door de rechter verborgen in het vonnis over The Da Vinci Code, is reeds gekraakt. Deze keer verbergt de code geen eeuwenoude informatie, maar wel een vreemde verwijzing naar een admiraal van de Royal Navy, de Britse marine.

Rechter Peter Smith, die het plagiaat-proces tegen schrijver van The Da Vinci Code Dan Brown leidde, maakte gebruik van de mysterie van het boek om zijn eigen mysterie te creëren. Een advocaat merkte op dat enkele letters in het 71 pagina’s tellende vonnis schuinsgedrukt stonden. Alle schuine letters achter elkaar vormden de regel:
'SmithycodeJaeiextostpsacgreamqwfkadpmqz'.

Advocaat Dan Tench ontdekte de code erachter: de rechter gebruikte de Fibonacci-reeks, een wiskundige reeks getallen waarover sprake is in het beroemde boek van Dan Brown. “Na veel vallen en opstaan vonden we toch een formule die klopte. De rechter verborg op die manier de zin “Jackie Fisher, who are you? Dreadnought.’

Jackie Fisher was een admiraal bij de Royal Navy, die in de 19e eeuw het idee voor een gigantisch oorlogsschip uitwerkte. Het schip werd de HMS Dreadnought (‘Vreest Niets’) genoemd. De rechter, die bekend staat als een marineliefhebber, liet reeds weten dat de advocaat het bij het rechte eind had.

17:19 Gepost door tapis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.