04-05-06

einde kinderarbeid in zicht...

Einde kinderarbeid in zicht

Het einde van kinderarbeid is in zicht. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een rapport over kinderarbeid.

Voor het eerst is het aantal kindarbeiders over de hele wereld gedaald. In het rapport "Het einde van de kinderarbeid: binnen bereik" zegt de organisatie dat de zwaarste vormen van kinderuitbuiting binnen tien jaar zullen verdwenen zijn indien de daling van het aantal kindarbeiders verder gaat.

"Op de goede weg"
"Hoewel het gevecht tegen kinderarbeid een afschrikkende uitdaging is, zitten we op de goede weg", aldus directeur-generaal Juan Somavia. "Vandaag weten we dat we met politieke wil, middelen en juiste beleidskeuzes een einde kunnen maken aan deze plaag die zo veel families over de hele wereld treft."

Volgens het rapport is het aantal kindarbeiders met 11 procent gedaald in de periode tussen 2000 en 2004, van 246 miljoen naar 218 miljoen. Het aantal werkende kinderen tussen 5 en 17 jaar is met 26 procent gedaald. De daling in de leeftijdscategorie van 5 tot 14 jaar is nog groter. In deze categorie is het aantal kinderen dat werkt met 33 procent gedaald.

Grootste daling in Latijns-Amerika
De ILO maakt duidelijk dat de grootste dalingen in Latijns-Amerika en op de Caraïbische eilanden genoteerd worden. In een periode van vier jaar is de kinderarbeid er met twee derde afgenomen. Slechts vijf procent van de kinderen in deze regio is nog steeds aan het werk.

In het zuidelijke deel van Afrika, ten zuiden van de Sahara, is het grootste aantal werkende kinderen geteld. Ongeveer 50 miljoen, of 26 procent van alle werkende kinderen, komt uit deze regio.

Het internationaal programma voor de uitbanning van kinderarbeid (IPEC) werd in 1992 opgericht en is het grootste programma van de ILO. Het rapport maakt duidelijk dat IPEC veel landen heeft geholpen om een einde te maken aan kinderarbeid.

18:14 Gepost door tapis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.