10-05-06

Waarom wordt moeder gevierd

Waarom wordt moeder gevierd?


Vrijwel overal in de wereld worden de mama’s elk jaar in de bloemetjes gezet, al gebeurt dat niet overal op hetzelfde tijdstip. In België wordt moederdag op de meeste plaatsen de tweede zondag van mei gehouden. De oorsprong van die traditie kennen we met zekerheid: de ”moderne Moederdag” hebben we te danken aan de Amerikaanse Anna M. Jarvis.

Moederskind
Nadat haar toegewijde moeder op de tweede meizondag in het jaar 1906 overleed, begon Anna Jarvis in haar geboorteplaats Grafton in de staat West Virginia een campagne bij de kerkleiders. Ze pleitte om op die bewuste zondag in mei een speciale dienst ter ere van alle moeders te houden.

Feestdag
In 1907 werd in Grafton de eerste Moederdag zoals wij die kennen, gevierd. Na een ”one-woman” campagne van Anna Jarvis vond de gewoonte al snel ingang in de staat West Virginia en in de rest van de Verenigde Staten. In 1914 riep de toenmalige president, Woodrow Wilson, de tweede zondag van mei uit als officiële feestdag ter ere van alle moeders.

Katholiek
In veel landen werd deze van oorsprong Amerikaanse feestdag overgenomen: in Denemarken, Finland, Italië, Turkije, Australië, en ook in België. Het gebruik om een feestdag ter ere van moeder te houden, was in onze katholieke contreien een goede zaak voor de kerk, want is de maand mei ook niet de Mariamaand?

Antwerpen
Niet overal wordt moederdag op dezelfde dag gevierd. Zelfs in België zijn er verschillen, in het Antwerpse wordt moeder op 15 augustus - met Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart - gevierd. In Engeland is het Moederdag op de vierde zondag van de lente, een traditie die teruggaat tot in de 15de eeuw.

Bron:
www.cado.be. Meer nieuws over moederdag, leuke tips voor cadeautjes en mooie gedichten vind je op deze site.

16:24 Gepost door tapis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.