18-05-06

knipperende fietsverlichting toegelaten

Fietsen met knipperende verlichting toegelaten

Deze LED-lichtjes zijn vanaf nu reglementair als fietsverlichting.
Vanaf vandaag is knipperende verlichting op fietsen toegelaten. Fietsers mogen ook kiezen of ze het licht op de fiets, op het lichaam of aan de kledij bevestigen. "Het belangrijkste is dat de fietser zichtbaar is", zegt minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a).

Verouderd
Het is ook niet langer strafbaar om overdag zonder vast licht rondrijden. "De minister komt hiermee tegemoet aan de veranderende gewoonten bij fietsers", zegt woordvoerster Els Bruggeman. "De wetgeving was sterk verouderd en hield geen rekening met de nieuwe technologieƫn."

Zekerheid
De Fietsersbond is tevreden met de nieuwe wet. "Losse fietsverlichting heeft bewezen bedrijfszekerder te zijn dan vaste lichten", zegt Patrick D'haese. "Bij regen, mist en sneeuw gaat een dynamo al gauw slippen zodat de verlichting niet meer werkt. Fietsverlichting op batterijen werkt onder alle weersomstandigheden. Bovendien verhogen de knipperlichten de zichtbaarheid van de fietser."

Maximumleeftijd
Hetzelfde koninklijk besluit voorziet ook een aanpassing van het reglement voor de populaire aanhangwagens bij fietsen. De maximumleeftijd van de passagiers in zo'n wagentje wordt opgeheven. "De leeftijdsgrens van 8 jaar was vooral bedoeld om oudere kinderen aan te zetten om zelf te gaan fietsen", zegt de minister. "Maar die reglementering leverde onder meer problemen op voor jongeren met een handicap." De aanhangwagens mogen voortaan, samen met de passagier, maximum 80 kilogram wegen. Elke zitplaats in de wagen moet bovendien bescherming bieden voor handen, voeten en rug.

13:46 Gepost door tapis | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

*** dat weten we ook weeral se
al zorg ik er wel voor dat er een licht op mijn fiets staat
je weet nooit dat je later op de baan bent als je denkt:-)

Gepost door: Borriquito | 18-05-06

De commentaren zijn gesloten.