27-05-06

Voor dood achtergelaten, levend terug

Voor dood achtergelaten alpinist levend gevonden op Everest

Een voor dood achtergelaten Australische bergbeklimmer is door zijn collega's levend teruggevonden in de buurt van de top van de Mount Everest.

Kort nadat de 50-jarige Lincoln Hall samen met een team van klimmers donderdag de top had bereikt, kreeg hij een inzinking. Zijn collega-klimmers lieten hem voor dood achter omdat zij door de weersomstandigheden (-38 graden Celsius) vreesden voor hun eigen leven. Hall slaagde er echter op eigen krachten in verder af te dalen naar een basiskamp op 6.400 meter hoogte.

De Russische expeditieleider Alexander Abramov had de hoop al opgegeven, maar stuurde alsnog een reddingsteam toen een andere klimmer, de Amerikaans Dan Mazur, Hall de volgende dag levend had aangetroffen. Mazur gaf Hall zuurstof en thee en verwittigde het team van Abramov dat de man nog in leven was.

Volgens Duncan Chessell, woordvoerder van het begeleidingsteam in Melbourne, zou Hall in "redelijk goede conditie" zijn, maar zou hij zich nog maar weinig herinneren van wat er gebeurd is.

Het was de tweede keer dat Hall de Everest beklom. In 1984 strandde hij op 500 meter van de top.

In het team van Hall zat ook Thomas Weber, een Duitse klimmer met een visuele handicap. Weber overleefde de klim niet. Hij kwam om toen hij net voor de top moest terugkeren

11:23 Gepost door tapis | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

**** De groeten van een gedreven spuitgast.

Gepost door: Luc | 13-06-06

:-) jammer dat het hier stil blijft :-(

Gepost door: Borriquito | 25-06-06

De commentaren zijn gesloten.